Emigratiecoach
        Duwtje in de rug 

Zelfopdracht: 'Financieel Realisme'

 Doel:
Realistisch financieel plannen zodat je meevallers ervaart

Mensen zijn geneigd de toekomst door een roze bril te bekijken. Dat houdt in dat in ons hoofd de toekomstige mogelijkheden en kansen wat groter worden gemaakt en drempels en tegenvallers juist kleiner. Dat is een mooi psychologisch fenomeen, want zodoende is de toekomst rooskleurig en kan je met meer zin en vertrouwen toekomstplannen maken. Voor emigranten is dit extra belangrijk, want vanwege die roze bril durf je de stap gemakkelijker te zetten. Binnen ons normale bestaan werkt deze roze bril over het algemeen prima. In je eigen land heb je namelijk al wat opgebouwd waardoor je best wat onvoorziene tegenvallers kunt opvangen. En, je hebt voldoende ervaring opgebouwd om tot realistische verwachtingen te komen. 

Echter, bij een emigratie is dat vaak anders en is het des te belangrijker om marges in te bouwen. Marge als het gaat om de verwachtingen van al je dromen en wensen en marge als het gaat om de financiën. In deze opdracht focussen we op de financiën.

Zelfopdracht financiën
Maak een financiële begroting. Zet daar in ieder geval in:
a. Hoeveel geld je meebrengt (startkapitaal)
b. Hoeveel geld je huis, auto, gereedschap, meubilair en andere planbare zaken gaan kosten (voorziene materiële uitgaven)
c. Verhuiskosten
d. Notaris- en makelaarskosten
e. In geval van niet direct een nieuwe baan: hoeveel geld je nodig hebt om 1,5 jaar van te leven (leefkosten)
f. Voor ondernemers: opstartkosten voor een bedrijf

Het is aan te raden om alle kosten met 15-20% te verhogen in je begroting. Zodoende krijg je eerder te maken met meevallers dan met tegenvallers.

Leg je begroting aan één of twee anderen voor. De kans bestaat immers altijd een (grote) kostenpost over het hoofd te zien en daarnaast is het slim om feedback te ontvangen.

Tip: gebruik Excel voor je begroting. Excel bevat namelijk rekenfuncties en daardoor kan je ook in de fase na de emigratie op een inzichtelijke manier de geldstromen in de gaten houden en een vinger aan de pols houden of het financieel nog goed zit. Hierdoor wordt tijdig bijsturen beter mogelijk.